Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2018 19:33

Για να δείτε τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, κατεβάστε το συνημμένο αρχείο.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας.

Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017 00:39

Η απόφαση εφαρμόζεται καθ’ όλη τη νεογνική περίοδο (από τη γέννηση μέχρι 28η ημέρα ζωής), τόσο αμέσως μετά την γέννηση όσο και στην περίπτωση εισαγωγής και νοσηλείας του νεογνού και προβλέπει ότι η χορήγηση υποκαταστάτων μητρικού γάλακτος (formula) στα νεογνά εντός των νοσοκομείων και των μαιευτηρίων (Δημοσίων, Ιδιωτικών, Πανεπιστημιακών) επιτρέπεται:

για αποδεκτούς ιατρικούς λόγους

ή

κατόπιν έγγραφης συναίνεσης της μητέρας.

Δείτε το σχετικό ΦΕΚ της απόφασης, καθώς και το σχετικό έντυπο συναίνεσης στον παρακάτω σύνδεσμο.

Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017 15:59

Ερώτηση: Πολλές δημοσιευμένες μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό. Πώς προέκυψε αυτό;

Απάντηση: Πράγματι μεγάλος αριθμός υψηλού επιπέδου δημοσιευμένων μελετών σε έγκριτα περιοδικά συνέκρινε μεγάλους αριθμούς εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων παιδιών για πολλά χρόνια. Η μεγαλύτερη μελέτη περιέλαβε 537.303 παιδιά που γεννήθηκαν στη Δανία και βρέθηκε ότι τα ανεμβολίαστα είχαν τις ίδιες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτισμό, όπως τα εμβολιασμένα [1]. Όταν τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης συγκρίθηκαν με τα αποτελέσματα εννέα (9) άλλων  μελετών που αφορούσαν 1.500.000 παιδιά που ζούσαν σε διαφορετικές χώρες, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι δεν ήταν υπεύθυνα τα εμβόλια για εμφάνιση του αυτισμού [2].

Ερώτηση: Τότε, τί προκαλεί τον αυτισμό;

Απάντηση: Δεν είναι ακριβώς γνωστό, γιατί κάποια παιδιά αναπτύσσουν αυτισμό. Η ιδέα ότι τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό ήταν ελκυστική σε κάποιους ανθρώπους που ήθελαν να βρουν μια απάντηση. Όμως, η ιδέα  προέκυψε από λίγες, μόνον, μελέτες που είχαν άσχημα σχεδιασθεί και αποδείχθηκαν λανθασμένες στη συνέχεια. Η τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι ο αυτισμός δεν μπορεί να εξηγηθεί από μια μόνο αιτία, αλλά είναι πιθανόν να οφείλεται σε ένα συνδυασμό αναπτυξιακών, γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Ερώτηση: Από πού προήλθε, λοιπόν, αυτή η παρεξηγημένη σχέση εμβολίων και αυτισμού;

Απάντηση: Το 1998, μια ερευνητική ομάδα στo Ηνωμένο Βασίλειο, με επικεφαλής τον γαστρεντερολόγο Andrew Wakefield, διατύπωσε την άποψη ότι μερικά παιδιά που είχαν λάβει  εμβόλιο ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς (MMR) ανέπτυξαν  νόσο του εντέρου και αναπτυξιακές διαταραχές, όπως αυτισμό [3]. Τα αποτελέσματα της έρευνας, στην οποία είχαν  συμμετάσχει μόνο 12 παιδιά, δημοσιεύθηκαν σε σοβαρό ιατρικό περιοδικό (Lancet). Ωστόσο, οι συγγραφείς ανακάλεσαν τον ισχυρισμό τους ότι υπήρχε σχέση μεταξύ του εμβολιασμού  με τον αυτισμό, το 2004. Το άρθρο αποσύρθηκε από το περιοδικό το 2010.Το Γενικό Ιατρικό Συμβούλιο της Βρετανίας διαπίστωσε ότι τα αποτελέσματα που αναφέρονται στο άρθρο "είχε αποδειχθεί ότι είναι ψευδή" [4]. Στη συνέχεια  δημοσιεύτηκε από το Lancet και η συγγνώμη του περιοδικού [5], 12 χρόνια μετά την αρχική δημοσίευση και αναστάτωση της κοινωνίας, αφαιρέθηκε η άδεια ασκήσεως ιατρικού επαγγέλματος από τον Wakefield στο Ηνωμένο Βασίλειο κι αυτός μετανάστευ-σε στις ΗΠΑ. Η ζημιά, όμως, για τη Δημόσια Υγεία, τα εμβόλια και το ευρύτερο κοινό σχετικά με τον τρόπο που αυτό αντιμετωπίζει καταστάσεις κρίσης και εμπιστοσύνης είχε γίνει και δυστυχώς  συνεχίζεται μέχρι σήμερα! Στο ευρύτερο κοινό θα πρέπει να περιλάβουμε και ορισμένους επαγγελματίες υγείας (γιατροούς όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτές, φαρμακοποιούς) και πολλούς άλλους που δεν έχουν διαρκώς επικαιροποιούμενη γνώση για τα εμβόλια, αλλά συχνά  έχουν άποψη, λανθασμένη προφανώς, που εκφράζουν κατ΄ ιδίαν ή από τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μαζικής ενημέρωσης. «Μα μου το είπε ο θείος μου που είναι Παθολόγος, με απέτρεψε ο φαρμακοποιός μου, η φίλη μου, που δουλεύει στο ΠΑΙΔΩΝ, ρώτησε και δεν το έκανε στα παιδιά της κοκ».

Μετά, αφού κατέστη σαφές ότι το εμβόλιο MMR δεν ήταν το πρόβλημα, μερικοί άνθρωποι σκέφτηκαν ότι ένα συντηρητικό που χρησιμοποιείται μερικές φορές σε εμβόλια που είναι συσκευασμένα σε περιέκτες πολλαπλών δόσεων μπορεί να συνδέεται με αυτισμό. Το συντηρητικό, που ονομάζεται θειομερσάλη, είναι ένα άλας που περιέχει μια μικρή ποσότητα υδραργύρου. Το  συγκεκριμένο άλας δεν είναι το είδος της ένωσης υδραργύρου που συσσωρεύεται στο ανθρώπινο σώμα. Κανένα από τα εμβόλια που κατά κανόνα χορηγείται είναι συσκευασμένα σε περιέκτες πολλαπλών δόσεων.  

Η ιδέα της χρησιμοποίησης των ξεχωριστών εμβολίων ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς προτάθηκε για πρώτη φορά από τον Wakefield, ο οποίος σημειωτέον είχε ιδιαίτερο εμπορικό ενδιαφέρον προς τούτο. Σε μελέτη από όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που έλαβαν ξεχωριστά εμβόλια ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς  δεν είχαν λιγότερες πιθανότητες για ανάπτυξη αυτισμού από εκείνα που έλαβαν το συνδυασμένο εμβόλιο MMR. [6]. Ξεχωριστά εμβόλια για την ιλαρά, ερυθρά και  παρωτίτιδα δεν είναι διαθέσιμα σήμερα. Η μελέτη του Wakefield και ο ισχυρισμός του ότι το εμβόλιο MMR μπορεί να προκαλέσει αυτισμό οδήγησε σε πτώση των ποσοστών εμβολιασμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία και αντίστοιχη αύξηση της ιλαράς και της παρωτίτιδας, με αποτέλεσμα αύξηση της νόσησης και θανάτους. Προκλήθηκε  γενικότερο κλίμα δυσπιστίας για όλα τα εμβόλια με αποτέλεσμα την επανεμφάνιση ελεγχόμενων ασθενειών που είχαν ελαττωθεί σε πολλές χώρες. [7,8,9]. 

Ακόμη το Ινστιτούτο Ιατρικής (ΙΟΜ) των ΗΠΑ [10] σε συνεργασία με  το Κέντρο Ελέγχου των Νόσων (CDC) [11] και η Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UK NHS) [12] δεν βρήκαν κάποια σχέση μεταξύ εμβολίων και αυτισμού. Ανασκοπήσεις  της ιατρικής βιβλιογραφίας πέραν των δύο που αναφέρθηκαν στην πρώτη απάντηση παραπάνω δεν βρήκαν καμιά σχέση μεταξύ MMR και αυτισμού ή νόσου του εντέρου, αυτής που αυθαίρετα ο γαστρεντερολόγος Wakefield ονόμασε «αυτιστική εντεροκολίτιδα» [13,14,15]. 

Kωνσταντίνος Καρύδης, Παιδίατρος - Λοιμωξιολόγος, Αθήνα

Βιβλιογραφία

1. Madsen, KM. et al. A population-based study of measles, mumps, and rubella vaccination and autism. New England Journal of Medicine 2002;347:1477-1482.
2. Taylor, LE. et al. Vaccines are not associated with autism: an evidence-based meta-analysis of case- control and cohort studies. Vaccine 2014;32:3623-3629.
3. Wakefield AJ. Ileal-lymphoid-nodular hyperplasia, non-specific colitis, and pervasive developmental disorder in children. Lancet 1998;351:637-641.
4. Deer, B. How the case against the MMR vaccine was fixed. BMJ 2011;342:c5347.
5. Retraction - Ileal-lymphoid-nodular hyperplasia, non-specific colitis and pervasive developmental disorder in children. Lancet 2010;375:445.
6. Honda, H. et al. No effect of MMR withdrawal on the incidence of autism: a total population study. Journal of Child Psychology and Psychiatry 2005;46:572-579.
7. Poland GA, Jacobson RM The Age-Old Struggle against the Antivaccinationists N Engl J Med 2011; 364:97-99.
8. Deer, Brian (19 February 2009). 
"Hidden records show MMR truth". The Sunday Times. London. Archived from the original on 14 August 2011.
9."Study linking vaccines to autism is "fraudulent'"Time 6 January 2011.
10.Immunization Safety Review Committee (2004). Immunization Safety Review: Vaccines and Autism. Institute of Medicine
11. Measles, mumps, and rubella (MMR) vaccine. Centers for Disease Control and Prevention. 15 May 2011.
12. MMR - FAQs". National Health Service. 2009. Retrieved 8 January 2011.
13. Jefferson T, Price D, Demicheli V, Bianco E (2003). Unintended events following immunization with MMR: a systematic review Vaccine 2003; 21 (25–26): 3954–60.
14. Gerber JS, Offit PA  Vaccines and Autism: A Tale of Shifting Hypotheses. CID.2009;48 (4):456-61.
15. Demicheli V, Rivetti A, Debalini MG, Di Pietrantonj C (2012). "Vaccines for measles, mumps and rubella in children". Cochrane Database Syst Rev.2012 2: CD004407.

Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017 15:30

Η Ελληνική Παιδορευματολογική Εταιρεία (ΕΠΡΕ) θεωρεί υποχρέωσή της, λόγω της επιδημικής έξαρσης της ιλαράς στην χώρα μας,  να προβεί σε ανακοίνωση οδηγιών που αφορούν τα παιδιά με ρευματικά νοσήματα, σύμφωνα με την τρέχουσα διεθνή επιστημονική εμπειρία. 

1. Κατ΄αρχήν εφαρμόζεται ο έγκαιρος εμβολιασμός των υγιών παιδιών σύμφωνα με το ισχύον εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών.

2. Σε παιδιά με αρχική διάγνωση ρευματικού νοσήματος κρίνεται σκόπιμη η ανοσοποίηση έναντι ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας και ανεμευλογιάς  ένα μήνα πριν την έναρξη φαρμακευτικής αγωγής με ανοσοτροποποιητικά/ανοσορρυθμιστικά φάρμακα.

3. Παιδορευματολογικοί ασθενείς που έχουν ήδη εμβολιασθεί επαρκώς για ιλαρά-ερυθρά-παρωτίτιδα (και ανεμευλογιά) (2 δόσεις) πριν την έναρξη ανοσοτροποποιητικής αγωγής δεν χρειάζονται άλλη δόση εμβολίου.

4. Τα μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα μαρτυρούν ότι η ανοσιακή  μνήμη έναντι του ιού της ιλαράς παραμένει υψηλή ακόμα και υπό μακροχρόνια ανοσορρυθμιστική αγωγή.

5. Επί ανεπαρκούς εμβολιασμού ή και κατά περίπτωση κρίνεται σκόπιμος ο ποσοτικός προσδιορισμός των IgG αντισωμάτων έναντι της ιλαράς. Εφ' όσον ο τίτλος  αντισωμάτων είναι χαμηλότερος του ορίου ανοσοπροστασίας, λαμβάνονται μέτρα ως επί ανεπαρκούς εμβολιασμού.

6. Παιδιά υπό θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες ή ανοσορρυθμιστικά φάρμακα δεν εμβολιάζονται με εμβόλια ζώντων εξασθενημένων ιών (ούτε έναντι μυκοβακτηριδίου φυματίωσης), σύμφωνα με τα επί του παρόντος ισχύοντα επιστημονικά δεδομένα.

7. Παιδιά υπό θεραπεία με μεθοτρεξάτη σε δόση <15 mg/m2 μπορούν να εμβολιασθούν με την δεύτερη δόση εμβολίου ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας.

8. Παιδιά λαμβάνοντα χαμηλή δόση κορτικοστερινοειδών (<0.25 mg/kg ΒΣ και <20 mg/ημ. επί 2 εβδ.) μπορούν να λάβουν δεύτερη δόση εμβολίου ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας.

9. Παιδιά με λήψη μη στερινοειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ή ενδαρθρική χορήγηση κορτικοστερινοειδούς ακολουθούν το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών.

10. Τα προαναφερόμενα αφορούν κυρίως ασθενείς με Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα. Για τα άλλα ρευματικά νοσήματα των παιδιών δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα.

11. Σε κάθε περίπτωση συνιστάται η εμβολιαστική κάλυψη των ατόμων του περίγυρου του ασθενούς.

12. Σε περίπτωση επαφής ή νόσου με ιλαρά παιδορευματολογικού ασθενούς υπό αλοσοκατασταλτική φαρμακευτική αγωγή με ανεπαρκή ανοσολογική μνήμη συνιστάται η χορήγηση ειδικής υπεράνοσης γ-αφαιρίνης ή, επί ελλείψεως αυτής, κοινή γ-σφαιρίνη (ενδοφλέβια χορήγηση 400mg/kg εντός 6 ημερών από την έκθεση). Σε νόσηση, η ανοσοκατασταλτική φαρμακευτική αγωγή διακόπτεται.

Βιβλιογραφία:

1. M W Heijstek EULAR recommendations for vaccination in paediatric patients with rheumatic diseases. Ann Rheum Dis 2011

2. M W Heijstek Effects of the live attenuated measles-mumps-rubela booster vaccination on disease activity in patients with juvenile Idiopathic Arthritis; a randomized trial. JAMA 2013

3. N. Groot et al. Vaccinations in Paediatric Rheumatology an Update on Current Developments. Curr Rheumatol Rep 2015

Παιδιατρική