Κυριακή, 03 Δεκεμβρίου 2017

Μάθημα 4, Εμβόλια παιδιών & εφήβων

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

4ο ΜΑΘΗΜΑ: ΕΜΒΟΛΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ & ΕΦΗΒΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ο έγκαιρος και πλήρης εμβολιασμός από την αρχή της νέας ζωής (σύμφωνα με τα εμβολιαστικά προγράμματα) έχει κυριολεκτικά εξαφανίσει νοσήματα, που παλιότερα είχαν προκαλέσει εκατομμύρια θανάτους και σοβαρά προβλήματα υγείας με αναπηρίες κλπ

Η «μοντέρνα» τάση μη εμβολιασμού των παιδιών με τελείως αστήρικτα επιχειρήματα έχει δυστυχώς δώσει τα πρώτα δείγματα επανεμφάνισης νοσημάτων και μάλιστα με θανατηφόρα θύματα αθώα παιδιά.

ΚΟΚΚΥΤΗΣ

Τόσο στην Ελλάδα όλο και σε πολλά άλλα κράτη της Ευρώπης, στις Η.Π.Α. και στην Αυστραλία όλο και περισσότερα περιστατικά νόσησης αλλά και θανάτων από κοκκύτη ανακοινώνονται σε μη εμβολιασμένα παιδιά

ΕΞΑΡΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΙΛΑΡΑΣ – ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

Εφέτος στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, παρατηρείται μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς.

Ήδη πανελλαδικά έχουν καταγραφεί πάνω από 350 περιστατικά σε ενήλικες και παιδιά, με συνεχή αυξανόμενο ρυθμό. Δυστυχώς έχουν συμβεί και οι πρώτοι θάνατοι, μαζί και ενός βρέφους 11 μηνών.
Το 90% όσων ασθένησαν ήταν ανεμβολίαστοι και το υπόλοιπο 10% ήταν ατελώς εμβολιασμένοι.

(Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης & Παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ).

Συνολικά 350.000 παιδιά, ηλικίας 15 μηνών μέχρι 4 ετών, είτε δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου είτε έχουν εμβολιαστεί ατελώς, απεκάλυψε ο καθηγητής Παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.

Η Ιλαρά είναι ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από παραμυξοϊό.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, καταρροή, κοκκίνισμα των ματιών και κηλιδοβλατιδώδες, ερυθηματώδες εξάνθημα.

Η ιλαρά μεταδίδεται με την αναπνοή (σε επαφή με υγρά από τη μύτη και το στόμα ενός μολυσμένου ατόμου, είτε άμεσα είτε μέσω του αέρα), και είναι εξαιρετικά μεταδοτική - το 90% των ανθρώπων που δεν έχουν ανοσία και μοιράζονται τον ίδιο χώρο με ένα μολυσμένο πρόσωπο θα νοσήσουν.

Η ασυμπτωματική περίοδος επώασης ξεκινά 9-12 ημέρες μετά την αρχική έκθεση στον ιό και η νόσηση διαρκεί 2-4 ημέρες πριν, μέχρι δύο 2-5 ημέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος (δηλαδή 4-9 ημέρες συνολικά).

Η ιλαρά, σε υπολογίσιμα ποσοστά μπορεί να προκαλέσει ωτίτιδα, πνευμονία, εγκεφαλίτιδα και άλλες ακόμη επιπλοκές, που καμιά φορά μπορεί να έχουν πολύ σοβαρή ή και μοιραία εξέλιξη.

Για την έξαρση της νόσου σε άλλες χώρες , όπως στην Ιταλία και τη Ρουμανία όπου έχουν καταγραφεί χιλιάδες κρούσματα, οι επιστήμονες θεωρούν ότι σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην επιρροή του λεγόμενου αντιεμβολιαστικού κινήματος στον πληθυσμό των χωρών αυτών, μιας αμφισβήτησης της αξίας των εμβολιασμών.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ

Στα παιδιά η πρώτη δόση του εμβολίου της ιλαράς μετατίθεται νωρίτερα, από την ηλικία των 15 μηνών στους 12 μήνες. Σε συντομότερο διάστημα από το αρχικά προβλεπόμενο γίνεται και η δεύτερη δόση, ήτοι στο τρίμηνο από την πρώτη δόση.

Στους ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν νοσήσει, οπότε έχουν φυσική ανοσία, εφόσον στο περιβάλλον τους έχουν εμφανιστεί κρούσματα ή η δουλειά τους τούς φέρνει σε επαφή με κόσμο, ο οποίος μπορεί να είναι επίνοσος, συστήνεται να ελέγξουν αν έχουν εμβολιαστεί και αν δεν έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, να κάνουν συμπληρωματική δόση.

ΓΡΙΠΗ & ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

Η γρίπη είναι μια μεταδοτική ασθένεια στα πτηνά και τα θηλαστικά και προκαλείται από ιούς RNA της οικογένειας των ορθοβλεννοϊών.

Στους ανθρώπους τα κοινά συμπτώματα της γρίπης είναι πυρετός, πόνος στον λαιμό, μυϊκοί πόνοι, έντονος πονοκέφαλος, βήχας, αδυναμία και γενική αδιαθεσία.

Σε σοβαρές περιπτώσεις η γρίπη προκαλεί πνευμονία, που μπορεί να είναι θανατηφόρα, ειδικά σε μικρά παιδιά και ηλικιωμένους.

Μερικές φορές την μπερδεύουμε με το κοινό κρυολόγημα, αλλά η γρίπη είναι πολύ πιο σοβαρή ασθένεια και προκαλείται από διαφορετικό τύπο ιών.

Οδηγίες για την Εποχική Γρίπη 2017-2018 – Αντιγριπικός Εμβολιασμός

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΜΒΟΛΙΟΥ [ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ]

Στα παιδιά μέχρι την ηλικία των 3 ετών χορηγείται η μισή δόση του τριδύναμου εμβολίου ενηλίκων. Μετά την ηλικία αυτή συνιστάται η χορήγηση αντιγριπικών εμβολίων τύπου ενηλίκου (τριδύναμου ή τετραδύναμου).

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός συνιστάται σε όλα τα άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 6 μηνών (εφόσον το επιθυμούν). Ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός περιλαμβάνει 1 μόνο δόση του εμβολίου.

Μόνο κατά τον πρώτο εμβολιασμό χορηγούνται δύο δόσεις σε διάστημα ενός μηνός.

Το εμβόλιο αντί HPV, θα πρέπει να γίνεται σε όλα τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια

Η ατεκμηρίωτη εναντίωση στον εμβολιασμό των εφήβων έναντι του ιού HPV είναι εγκληματική!

Παγκοσμίως έχουν γίνει εκατομμύρια εμβολιασμοί χωρίς σοβαρές παρενέργειες, αυτές που οι πολέμιοι τους διασπείρουν στο διαδίκτυο:

Τα ευεργετικά αποτελέσματα με μείωση των περιστατικών κονδυλωμάτων και καρκίνου τραχήλου μήτρας ήδη φαίνονται.

Το εμβόλιο κατά του ιού αποδεδειγμένα πλέον προστατεύει από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ακόμη και την επόμενη γενεά από αυτή που έχει εμβολιαστεί.

Οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν για τον έγκαιρο εμβολιασμό των παιδιών τους, αγοριών και κοριτσιών.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε και διατίθεται το νέο 9 – δύναμο αντί HPV εμβόλιο που περιέχει 9 υποτύπους του ιού των κονδυλωμάτων, το οποίο παρέχει προστασία έναντι περισσοτέρων στελεχών του ιού.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

ΜΗΝ ΠΑΡΑΣΥΡΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΑΝΕΥΘΥΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

ΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

Κατά την εφηβεία η αντισωματική κάλυψη από τα εμβόλια της βρεφικής και νηπιακής ηλικίας είναι πλέον περιορισμένη. Ως εκ τούτου θα πρέπει κατά την εφηβεία και ακολουθώντας τις οδηγίες των Επιτροπών Εμβολίων να γίνονται επαναληπτικές δόσεις εμβολίων για την ενίσχυση της αντισωματικής απάντησης στις νόσους που προλαμβάνονται με αυτά.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Έγκαιρη και σωστή ενημέρωση πάνω απ’ όλα

Ορθά γονεϊκά πρότυπα για τα παιδιά

Κοινωνική εγρήγορση και προστασία των παιδιών

Αναστάσιος Δ. Χατζής
Παιδίατρος – Εντατικολόγος
Διευθυντής Παιδιατρικής ΜΕΘ
Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μάθημα 3, Παχυσαρκία Μάθημα 5, Ατυχήματα »

Παιδιατρική